Värmepumpar har utvecklats rejält

Att jämföra gårdagens värmepumpar med dagens modeller är nästan omöjligt. Detta sett både till effekten man får och sett till hur den kan göra livet enklare för en villaägare. Vi kan ge ett exempel på hur värmepumpar har utvecklats och där det senare - det förenklade livet för en villaägare - får stå i centrum. I vårt exempel handlar det om en villaägare i Stockholm som nyligen installerar en bergvärmepump och detta är några av de saker som han får på köpet:

  • Värmepumpar styr prestandan efter användning. I det här fallet för bergvärme - styr prestandan efter hur användningen ser ut. Konkret så innebär det att den går upp i prestanda då många är hemma och då alla är på jobb och skola så går den ner i kapacitet och samlar energi. Det gör att den blir väldigt prisvärd.
  • Kopplas mot elnätet. Ytterligare ett sätt att tjäna pengar är att koppla värmepumpen mot den nordiska elbörsen. Det innebär att den går upp i prestanda under tider då elpriset är lägre och går ner i prestanda då priserna är högre. Allt sker per automatik.
  • Styrning via mobila enheter. Hur skulle det vara att kunna sköta värmepumpen via mobilen och slå av och på den efter behov? Dagens pumpar ger dig friheten och möjligheten. Något som är perfekt vid exempelvis en resa där man kan sänka kapaciteten på värmepumpen då man åker och sedan höja densamma då man är på väg hemåt igen.

värmepump

Rätt märke och rätt installatör är avgörande

Detta är bara ett litet axplock av vad dagens värmelösningar kan erbjuda. Men, vi ska även komma med en brasklapp där två rader står skrivna:

Nummer ett: se till att anlita rätt installatör för jobbet. Det spelar ingen roll vilken typ av värmepump du har eller vilken energi du ska värma huset med. Sker installationen på ett undermåligt sätt så kommer effekten att utebli. Ett tips är att ta in så många offerter du orkar och se till att vara noggrann med att se över vilka referenser företagen har. Det gäller i synnerhet i en större stad som Stockholm där många exempel på sämre installationer av värmepumpar kan ges.

Nummer två: välj en värmepump från ett etablerat märke. De är erkända av en anledning och du kommer att få ut mer av dina pengar genom detta val - serviceavtal, garantier, funktioner, skötsel.

17 Mar 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)