Rätt hundmat till din hund

Hur ska man som hundägare veta vilken hundmat som är bäst för sin bäste vän? Det är en fråga som är relevant sett till att det idag finns ett enormt utbud av hundmat och att det finns en massa olika kriterier att ta hänsyn till - pris, torrfoder, färskfoder, valpfoder, vuxenfoder och så vidare.

Det är helt enkelt inte helt lätt att välja hundmat och vara trygg med att det man serverar i skålen också är bäst för den hund man äger. Eller? Nja, frågan behöver inte vara så svår egentligen.

Gör det inte svårare än vad det är

Det viktigaste är att hunden mår bra och den saken kan man också kontrollera. Hur ser pälsen ut - har den fin lyser? Verkar den pigg och glad? Håller hunden vikten och tycker den om den hundmat du köpt? Hundmat och foder är en viktig del - tro ingenting annat - men det handlar också om en länk i en större kedja där regelbunden motion, tillgång till friskt vatten och kärlek är andra viktiga delar.

Enligt oss så bör man inte göra det alltför svårt för sig. hundmat idag är ofta korrekt sammansatt och innehåller alla viktiga beståndsdelar som en hund behöver - protein, mineraler, kolhydrater, fett och vitaminer. Men, därmed inte sagt att all hundmat passar alla hundar.

Behöver din hund speciell hundmat?

Vissa hundar har - precis som människor - speciella krav på kosten och kan både drabbas av sjukdomar, allergier och övervikt vid visst intag. Här bör man naturligtvis hålla koll och anpassa kosten efter hur hunden mår - och ser ut.

Det är ingen dum idé att vända sig till experter i denna fråga. Det vill säga: kontakta en veterinär eller besök en djuraffär för att få goda råd kring vilken typ av hundmat din hund behöver om du anser att hunden i fråga ser ut att vara i sämre form än den borde.

5 jun 2019