Fakturaköp - ett smidigt sätt att frigöra pengar

Som mindre företagare så kan man ibland ha svårt med likviditeten; detta som en följd av att de fakturor man skickat ut ännu inte betalats. Vissa har lång löptid och det kan skapa stora problem vid exempelvis löneutbetalningar, kostnader för varor och för exempelvis material.

Man har pengar - men ändå inte. Det kan skapa stora problem som innebär att man tvingas låna och att man i och med detta hamnar i en ond cirkel. Dessutom kan det påverka det egna ryktet bland affärspartners och kunder. Där kan fakturaköp komma in som en räddande ängel och vara en tjänst som räddar både rykte och ekonomi.

Fakturaköp - pengarna inom 1-2 dagar

Ett fakturaköp innebär att man kontaktar en tredje part - en extern partner - som helt enkelt köper upp de fakturor man har ute och som därmed frigör ett kapital direkt. Det kostar heller inte så mycket. Säg att du har en faktura som du måste ha in; ditt företag måste betala ut löner och just denna faktura är avgörande i sammanhanget.

Vänder du till en extern partner för att sälja faktura så innebär det inte att hela beloppet på din faktura når din plånbok - naturligtvis inte - men att så mycket som 98 % gör det. Den procentsatsen varierar beroende på vilken partner du väljer och här kan det definitivt löna sig att undersöka villkoren närmare. Det handlar emellertid om en tjänst som många kan tjäna mycket på att använda sig av.

Ett fakturaköp frigör kapital och det gör det inom loppet av några dagar. För mindre företag kan det vara skillnaden mellan utveckling, bättre omsättning och ren och skär konkurs.

11 jun 2019