Ett schabrak skyddar hästen

Då man talar om vikten av säkerhet och skydd vid ridning så är det lätt att förbise hästen och dennes behov. Man tänker på att skydda sig själv genom att använda ridhjälm, bra ridbyxor, stabila ridstövlar och ridhandskar - men även hästens behov måste tillgodoses.

Ett exempel på skydd handlar om ett så kallat schabrak och det är ett tygstycke som placeras under hästsadeln. Ett schabrak skyddar hästen från att få skavsår eller för att skadas genom exempevis klämning. Dessutom så gör ett schabrak att hästens svett inte glider runt och därigenom gör sadeln mer instabil.

Ett schabrak är definitivt ingen ny företeelse heller. Faktum är att man använt sig av sådana sedan 1600-talet och även om formen - och materialen - kommit att ändras så handlar det om samma huvudsakliga syfte: att göra ritten komfortabel även för den häst man rider.

schabrak

Välj ett mer personligt schabrak

Att välja schabrak kan vara en väldigt rolig sak att göra. Detta då det finns massor av olika färger, material och former att välja bland. Det ökar således möjligheten att göra ett personligt val som får dig att sticka ut på ridskolan. Dessutom så kan man ytterligare öka personligheten genom att brodera någonting speciellt på det schabrak man slutligen valt - det kostar inte många kronor och är en detalj som verkligen andas lyx.

Ska vi ge ett råd gällande skötseln så handlar det om att välja ett schabrak eller saddle pad som är lätt att tvätta; detta då det kommer att bli smutsigt som en följd av varje användning. Du vill definitivt ha ett rent schabrak då du rider!

19 jun 2019